Aan deze pagina wordt gewerkt

Op deze pagina komen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog, hoe die beleefd werd door de dochters Engeline, Cile en Jos, die toen kinderen waren. Waren ze bang? Hadden ze honger? Wat merkte ze van de bezetting en verzet? En natuurlijk de periode van september 1944 tot mei 1945, toen er 10.000-en geallieerde troepen in Nijmegen waren gelegerd die behoefte hadden aan ouders waar je op adem kon komen en een zusje om te verwennen.
Denk je dat je een bijdrage kunt leveren? Heb je een mooi verhaal? Laat het ons weten?

het plakboek van Gerard Wernink

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Gerard allerlei documenten verzameld die een mooi beeld geven van deze periode.  Op deze pagina vind je de inhoud van dit plakboek samen met de verhalen van de meisjes Wernink , die op 10 mei 1940 respectievelijk, bijna 10 (Engeline, juli 1930), 7,5 (Cile, november 1932) en 6 (Jos, april 1934) jaar oud zijn.

 

Het begin

Op een stralende zondag op 10 mei 1940 vallen de Duitse troepen Nederland binnen. Rond een uur of elf komen de vliegtuigen met parachutisten over Nijmegen. Tante Engeline vertelt dat haar moeder zei: “Ach die arme Engelsen”.  Ze begrijpt niet onmiddellijk dat de Duitsers hun oog hadden laten vallen op Nederland. Die gedachte was niet helemaal onlogisch.  In de eerste Wereldoorlog was Nederland immers neutraal gebleven.

 

Joodse medeburgers

Behalve de zoektocht naar ‘Lebensraum’ heeft Hitler het speciaal voorzien op de Joodse en Roma bevolking. Joden wordt al snel het leven zuur gemaakt. Er zijn allerlei beperkingen: Joden mogen niet meer met het openbaar vervoer, niet naar bioscopen en theaters en in ? worden zij verplicht een jodenster te dragen. Vragen aan tante Jos en Jeanine: zaten er Joodse kinderen op hun school?

Naast de familie Wernink woont op nummer 54 een Joodse mevrouw, Rosa Zilverberg. Rosa heeft een nieraandoening en heeft problemen met haar motoriek: ze laat dingen uit haar handen vallen, die ze niet meer kan oprapen. De meisjes Wernink komen dagelijks langs om hand- en spandiensten te verlenen.

Tijdens de Wannsee Conferentie (datum) worden de plannen om de Joden uit Europa te verdrijven ontvouwd: die Endlösung.

Bezetting en verzet

Radio Oranje

Honger en gebrek

Opa

Bevrijding

 

 

  • Klik hier voor een filmpje  van de bevrijdingfeesten, georganiseerd door de bewoners van de Hindestraat op 5 mei 1945. Op het filmpje zijn oma, oom Willy (17), oom Harry (16), tante Engeline (bijna 15), tante Cile 12) en tante Jos (11) te zien.